Måla tak


Måla tak

Som Målare Göteborg brukar uttrycka saken: Att måla tak utan en del stänk är inte lätt. Taket är därför det som bör behandlas först om rummet ska renoveras. Är det bara taket som ska målas måste väggar, golv och möbler täckas med plastfolie. För målning av släta tak använder man målarrulle. Till panelade tak måste man använda pensel. Målarrullar finns i olika storlekar och utföranden. Till matta färger på släta ytor används rulle med lugg av syntetmaterial. Rulla på färgen jämnt, försök inte klämma ut så mycket som möjligt ur rullen mellan varje gång den doppas i färgen. Då blir färgskiktet ojämnt i tjocklek, med risk att resultatet blir fläckigt. Med ett förlängningsskaft på målarrullen är det ofta möjligt att måla taket utan stege – och utan att alla möbler behöver flyttas.

I övergången mellan tak och vägg är det svårt att komma åt med målarrullen. Detta område målas först med pensel. Finns det taklister som inte ska målas kan dessa försiktigt tas bort eller täckas över med maskeringstejp. Om det är en direkt övergång till väggen får tejpen fästas på väggen. Var försiktig med maskeringstejp på pappers- och textiltapet. Ta bort tejpen omedelbart efter att målningsarbetet är avslutat, och innan målningen har torkat.

I de flesta fall kan målningen längs kanten av taket lämpligen göras med pensel, men man får vara försiktig med tanke på lister, tapeer etc. Kladda så lite som det bara går brukar Målare Göteborg alltid tjata om. Man kan få en snygg avgränsning genom att använda en pensel med skumplast i stället för borst, alternativt en minirulle med skumplast.


Nytt tak utan lösa partiklar kan målas direkt utan förarbete. Är betongen eller putsen starkt sugande kan det löna sig att förtunna den första strykningen med 10 % av lösningsmedlet (vatten). Två-tre strykningar behövs för att få ett jämnt täckande färglager.

Är taket tidigare målat ska det rengöras innan ny färg läggs på. Då får man den bästa vidhäftningen och det snyggaste resultatet. Om taket målas utan rengöring kan det uppstå fläckar därför att smuts blandas med färgen. I så fall måste man stryka två gånger för att få ett tillfredsställande resultat. Är taket starkt nedsmutsat av nikotin eller andra tjär- eller oljeprodukter kan man få genomslag i målningen om det inte är grundhgt tvättat. Använd en spärrgrundfärg för att undvika glansfläckar.