Så målar du trä!

Utomhus-träverk är ett gemensamt namn för allt träverk som befinner sig utomhus. Det finns en mängd gemensamma drag men också stora skillnader, till exempel vad som passar bäst för att behandla olika slags virke. Här följer en guide från oss på Målare Göteborg om vad som är den bästa slutbehandlingen.

Ett grundtips för alla slags målning utomhus är att inte ta för mycket färg på penseln och inte dra av den mot burkkanten. Torka genast bort färg som rinner ner på burkens kant. Du kan också göra som många andra målare; sätt en mindre färgburk i en större så kan du svårligen spilla färg på golvet.

Du kan även sätta ner penseln i den stora burken utan att kladda.

Dörrar:
Grunda och spackla igen alla hål och springor så att regnvatten inte kan tränga in. Det är en fördel att välja en halvblank färg som lätt kan torkas av med fuktig trasa. Välj akrylat-, alkyd- eller vattenburen alkydfärg. Vill du kunna se ådringen väljer du en täckande utelasyr.

Utemöbler:
Grundas med träolja. Färdigstrykning med olja eller alkyd-utelasyr (transparent eller heltäckande). Då slipper du flagande färg. Välj inte färger som smetar eller kritar.

Fönster:
Alla utelasyrer och färgtyper som täcker bra ger gott skydd. Grunda och spackla alla sprickor och hål. Välj en alkydprodukt invändigt. Utvändigt går det bra även med akrylatprodukter. Det är viktigt att naket trä först har mättats med träolja eller alkydgrundfärg för att träet skall få ett långvarigt skydd.

Staket:
Fristående plank och staket är utjatta för väder och vind. Därför bör du välja en utelasyr (alkydtyp) men grunda först. Det är en smaksak om färgen skall täcka eller ej. Små sprickor i ytträet kan accepteras medan större sprickor bör spacklas igen.

Verandor och uterum:
Alla produkter kan användas om bara konstruktionen är välgjord och det inte bildas kondens under den kalla delen av året. Det enklaste underhållet uppnås med utelasyr (alkydprodukt) och den bör helst vara halv- eller heltäckande.

Taksprång och vindskivor:
Dessa byggnadsdelar är de mest utsatta och kräver därför extra underhåll. Det är därför bäst att använda alkydprodukter, gärna heltäckande utelasyr, men grunda allt trä först med en bra träolja så att det mättas ordentligt.