Målarverktyg del 1 – Penslar

En sak är viktig när du väljer målarverktyg rent allmänt. Välj verktyg med bra kvalitet. Som vi ofta påtalar så gör detta arbetet så mycket roligare. Dåliga verktyg fungerar tvärtom, och har en tendens att helt ta död på arbetsglädjen.

Och att tycka det är roligt att måla, att det är effektivt och smidigt, är helt klart värt några extra kronor för att få bra målarpenslar. Dessutom så håller bra kvalitet alltid längre – och blir på så vis också ofta ”billigare” på sikt.

malarpenslar

Penslar
I princip ställs det närmast orimliga krav på en målarpensel när man tänker efter. Den ska suga upp så mycket som möjligt av färgen, lacken eller betsen när den doppas i burken. Den ska hålla kvar färgen när den lyfts upp, samtidigt som den ska avge färg i en jämn ström när penseln stryks över en yta.

Det finns penslar för olika typer av färg, lack och bets – för inomhusbruk såväl som för utomhusbruk. En bra pensel är alltså inte nödvändigtvis bra för alla uppgifter. Beroende på användningsområdet kan penseln bestå av naturborst, syntetfiber eller en blandning av olika fibrer, som kan vara koniska, månghöniga eller ihåliga. Ofta är borsten också kluvna i toppen för att ge en så jämn yta som möjligt när färgen stryks ut. Detta är särskilt viktigt i fråga om snabbtorkande färger.

Styvheten, mjukheten och mängden borst är också viktiga faktorer som skijer bra penslar från dåliga – eller sämre. Priset bestäms bland annat av fibrernas egenskaper, mängden fibrer och hur de har behandlats -därmed inte sagt att den dyraste penseln alltid är den bästa. Penseln ska passa till det arbete som ska utföras. Därför är bra kvalitetspenslar ofta märkta med användningsområde.

Det kan finnas lösa hår kvar i penseln från tillverkningen. För att slippa få dem i färgen bör man tvätta nya redskap före användningen. Låt penslarna torka helt innan du börjar använda dem, inte minst om du ska använda oljebaserad färg.

Lasyrpensel
En lasyrpensel ska vara tjock och innehålla mycket borst för att hålla kvar lasyren så att den inte rinner ner för skaftet eller skvätter på omgivningarna.

Fördrivare
Fördrivare är en speciellt tunn och bred pensel som används för att släta ut ytan. Används särskilt vid lackarbeten.

Lutpenslar
Lutpenslar består av konstfiber som inte ”äts upp” vid användning av lutpreparat.

Du kan läsa mer om målarrullar och målardynor här