Målarverktyg del 2 – Målarrullar & Målardynor


Målarrullar & Målardynor

Det finns målarrullar i olika storlekar och bredder, med olika fiber- och skaftlängd, alltefter färgtyp, underlag och arbetets karaktär. Det finns rullar med specialskaft som gör det möjligt att komma att bakom element och i vinklar och vrår. Både bakomrullar (elementroller) och minirullar är mycket användbara. De är bland annat utmärkta för spröjsar och trappräcken, skåpdörrar och möbler.På jämna och släta ytor kan man använda en korthårig rulle till blanka och halvblanka färger och till lack.

Till matta färger på byggplattor eller ojämna underlag som puts, glasfiberväv och liknande används en rulle med lång lugg. På dörrar kan man få en fin yta genom att använda skumplastrullar. För strukturfärger av fin eller grov typ finns det olika specialrullar, beroende på vilken ytstruktur man vill ha.

För arbete i tak kan man köpa speciella förlängningsskaft men ett påspikat kvastskaft eller någon annan rundstav av trä kan fungera lika bra. När det gäller kvalitetsarbeten måste man varna för billighetsrullar. Dessa har som regel sämre kvalitet på fibrerna vilket kan ge ludd i färgen och förstöra finishen. Dessutom suger de upp färgen sämre, vilket gör att de måste doppas oftare och gör utstrykningen ojämnare. Oavsett kvalitet kan det finnas lösa hår från tillverkningen kvar i rullen. För att slippa få dem i färgen bör man tvätta nya redskap före användningen.

Målardynor
Målardynor är populära målarverktyg, bland annat för kantarbeten och för slätstrykning av ytor. Om du inte har tillgång till en målardyna kan du för att få en så slät yta som möjligt, exempelvis på en dörr med fördel använda minirullar med skumplast.
Läs mer om rengöring och förvaring målarverktyg