Målarverktyg del 3 – Rengöring och Förvaring

Ordentlig rengöring och riktig förvaring av målarverktygen är en förutsättning för ett lyckat resultat – och vi kan inte nog understryka detta faktum.

Deformerade och halvstyva penslar ska absolut inte användas. Ofta sätts penslarna i vatten eller lacknafta om de ska användas igen nästa dag. Men en pensel bör inte stå på borsten. Häng upp den på kanten av burken eller glaset med hjälp av en strumpsticka genom skafthålet eller fastsatt med en klämma.

Vid kortare uppehåll i målningsarbetet kan penseln läggas i en tät plastpåse som töms på luft. Om lösningsmedlet i färgen inte får tillfälle att avdunsta kommer färgen inte heller att stelna.
Det gäller dock inte tvåkomponentprodukter, där härdningen sker genom en kemisk process.

Rengör direkt efter användning
Målarrullar ska rengöras omedelbart efter användningen, i lacknafta eller vatten, beroende på lösningsmedlet i färgen. En rulle bör inte bli stående i vatten och vänta på nästa arbetsmoment om en dag eller två. Några enstaka styvnad hår i luggen kan lätt ge ett otillfredsställande målningsresultat.

Vid kortare uppehåll i arbetet kan även rullar läggas i en tät plastpåse som pressas tom på luft och tätas med gummiband eller liknande. Rullen kan också stoppas ner i en vattenfylld glasburk där locket kan skruvas till.

När penslar och rullar ska läggas undan för en längre tid ska de först rengöras med samma förtunningsmedel som finns i färgen eller lacken. Därefter tvättas verktyget i ljummet tvålvatten tills alla färgrester har avlägsnats. Skölj till slut med rent vatten och slå vattnet ur penseln med snabba rörelser. Målarrullar vrids hastigt runt på sin bygel så att det kommer luft i luggen. Se upp för stänk!

Förvara penslarna hängande, gärna med en plastpåse runt dem så att de inte kan samla damm och smuts som nästa gång hamnar i färgen.