Målning & Underhåll av metall & plast

De flesta metallytor kräver någon form av förbehandling före målning. Zink, aluminium och andra metaller inte rostar behandlas med en etsande primer, som ger nödvändigt fäste för de följande färgstrykningarna.

Använd helst oljefärg eller en oljelackfärg. De flesta akrylfärger fäster på metall. färgerna är vanligen matta eller halvblanka, och termoplastiska, vilket innebär att de mjuknar under inverkan av värme. Att färgen mjuknar vid högre temperaturer behöver inte nödvändigtvis ha någon betydelse om den inte samtidigt utsätts för mekaniska påfrestningar.

Plast
Akrylfärger fäster på de flesta plast- och vinylytor och kan därför användas till plastbelagda vattenledningar, elektriska ledningar etc.

Avloppsrör
Avloppsrör och andra ytor av järn behandlas med rostskyddsfärg som grundning. Vanligen är avloppsrör målade med en grundfärg vid tillverkningen, men denna har i regel blivit skadad i samband med transport och montering. Rören putsas lätt med fint slippapper. Därefter läggs rostskyddsfärg på i två strykningar innan rören får två toppstrykningar med färg i önskad kulör.

Skarvarna i gamla avloppsrör kan ”svettas ut” tjära från packningarna. Detta kan lätt gå igenom målningen och ge gulbruna fläckar. Skarvarna bör därför isoleras, till exempel med kvistlack, före målningen.

Värmeelement och radiatorer
Dessa målas med vattenburen elementfärg efter avputsning eller användning av primer. Den tål de temperaturer som förekommer i elementen och gulnar inte. Färgen läggs på med pensel eller rulle, eller man kan använda sprayfärg. I så fall måste området omkring elementet täckas Över väl, så att inte färgdamm fastnar på kringliggande väggar och golv etc.

Spissvärta till gamla gjutjärnsspisar
gjutgarnsspisHar du en gammal gjutjärnsspis eller kamin där detaljer och profiler efter hand har blivit svåra att se, kan lösningen vara behandling med spissvärta. Det är en ren naturprodukt baserad på mald grafit blandad med vax. Färgen är gråsvart med halvblank glans – som spetsen på en blyertspenna. Ta först bort all rost med en stålborste. Eventuellt gammalt putsmedel tas bort med ett lämpligt rengöringsmedel.

Lägg gärna en avklippt pensel som är lite kort och styv. Ju tunnare lager desto bättre resultat. Låt pastan torka några minuter, polera sedan med en skoborste och till sist med en mjuk bomullstrasa tills pastan inte längre färgar av sig. Spissvärtan dammar inte under poleringen, den tål höga temperaturer, flagnar inte av och vitnar inte vid höga temperaturer. Spissvärtan kan också användas till gjutjärn och bleck, gamla strykjärn, vikter, lod och beslag.

Smidesjärn
Till olika typer av smidesjärn kan man använda både spisfärg och emaljlack. För hörnstolparna i den öppna spisen är det spisfärg som är lämpligast med hänsyn till värmeutvecklingen.