Materialvård – så tar du hand om dina penslar och roller!

rengoringDen professionella målaren skaffar sig alltid kvalitativa, rejäla målarverktyg. Material av god kvalitet skapar möjligheter för de allra bästa resultaten, tål att användas om och om igen, tål att rengöras om och om igen, och, inte minst, skapar förutsättningar för arbetsglädje när du jobbar!

Halvbra grejer som sköts halvbra tar ofta bort halva nöjet. Detta är självklarheter för de flesta och de nickar instämmande, tills de kollar i plånboken. Sen är det en paradox att många köper dåliga penslar och billiga rollers med motivationen att man ändå ”är nybörjare och inte så van vid att måla”.

Vi resonerar tvärtom. Är du en novis på att måla så behöver du riktigt bra verktyg för att få ett bra slutresultat. Det är snarare den professionella målaren som med sin kunskap och erfarenhet till viss del kan kompensera dåliga verktyg med en gediget kunnande.

Sålunda: ju mindre vana du har av att måla, desto större bör din budget vara när du köper målarverktyg. Åtminstone om du har tänkt att få ett bra resultat.

Här följer några råd och tips för hur du sköter om penslar och roller:

VÅRD AV MÅLARPENSEL

Innan du använder ny pensel
Tvätta ur den i ljummet vatten med diskmedel. En ny pensel vill gärna håra av sig och är lite stel. Tvätten i ljummet diskmedelsvatten mjukar upp den och får de mest löst sittande håren att ge upp direkt. Men det blir nog några strån som lossnar ändå när du målar, och dem fiskar du bäst upp med penseln.

Rengöring av målarpensel
1. Stryk av det mesta av färgen mot en kant, t ex färgburken ellerannan burk. Måla slut på färgen i penseln på en tidning. Vik tidningen runt och krama ur mer färg.
2. Doppa ned penseln i en burk fylld med lite lösningsmedel eller penseltvätt som är snällare mot naturen. Tryck ned den mot botten och vik stråna åt båda hållen upprepade gånger.
3. Stryk av penseln mot burkkanten och torka av mot tidningen igen på samma sätt som första gången.
4. Upprepa proceduren med lösningsmedel vid behov.
5. Tvätta penseln med ljummet vatten och diskmedel eller såpa.

Förvara penseln
Rengjord pensel förvaras hängande! Man kan eventuellt också förvaras liggande men absolut inte stående på borsten. Då böjer sig stråna och penseln blir svår att använda och resultaten försämras. Pensel ”under gång” förvaras i plastpåse eller en burk med vatten. Med ”under gång” menar vi en paus i arbetet över middagen, natten eller upp till ett dygn, då färgen börjar torka och penseln rosta. Om du har alkyd- eller oljefärg, kan du förvara penseln i linolja, helst hängande, och då klarar sig penseln längre utan att torka. När du ska igång igen efter pausen, stryk och torka av penseln och måla en skvätt på en skräpyta först.

VÅRD AV MÅLARROLLER

Innan du använder en roller
Tvätta ur den i ljummet vatten med diskmedel. Då lossnar luddet, särskilt viktigt vid alkydfärg. Om du målar med latexfärger (vattenlösliga) är det lättare att rengöra rollern, om du innan målning blöter ned den och kramar ur den, så att den är fuktig när du startar. Detta gäller även vid oljefärg.

Rengör rollern
1. Måla rullen torr mot en tidning eller annan yta som gärna kan få lite färg. Underlaget ska helst vara hårt.
2. Ta på en engångsplasthandske och dra av så mycket färg som möjligt med fingrarna eller använd specialredskap.
3. Fyll rekommenderad mängd lösningsmedel i ett torrt tråg. Gör motsvarande procedur som för penselrengöring.