Om Lack och lacktyper

När man talar om lack för inomhusbruk tänker man först och främst på en klar ytbehandling av trä som låter strukturen lysa igenom. Men lack kan också vara pigmenterad, det vill säga med tillsats av färgpigment.

Till panel finns det svag pigmenterad lack som ger ett intryck av patina, en kalkvit effekt eller pastelltoner. För att förhindra att trävirket gulnar genom inverkan av ultravioletta strålar (UV-strålar) har de flesta klara lacker ett UV-filter, dvs ett kemiskt filter som hindrar de missfärgande strålarna att tränga igenom. Filtret bryts ner efter hand, och regelbundet underhåll med nya strykningar av lack behövs med några års mellanrum.

Lack kan också vara så kraftigt pigmenterad att den ser ut som en täckfärg. Man talar då om lackfärg. Lackfärger kan användas på metall eller träverk, till exempel pinnstolar, där man vill ha kratiga färger i kombination med högglans och slitstyrka.

Vattenbaserade lacker
Vattenbaserade interiörlacker har vanligen något sämre slitstyrka än oljebaserade alternativ. Men speciellt när det gäller golvlack har nya bindemedel löst de tidigare problemen med vattenbaserad lack. De bästa typerna av golvlack har idag en slitstyrka som kan jämföras med de tidigare DD-lackerna. Färdiglackerad parkett har i regel behandlats med en vattenbaserad produkt.

Oljelack
Tidigare typer av oljelack var uppbyggda av linolja och med hartset som bindemedel. Dagens oljelacker är i regel uppbyggda av alkyder som bindemedel och med lacknafta som lösningsmedel.

Cellulosalack
Detta är lack där cellulosanitrat eller cellulosaacetat används som bindemedel. Dessa bindemedel erhålls av cellulosa, som finns i bomull och lin eller utvinns av trämassa. Cellulosaföreningarna är lösta i flyktiga lösningsmedel.

DD-lack
Tvåkomponents kemiskt härdande lack baserat på polyalkohol (Desmophen) och polyisocyanat (Desmodur), som är varumärken från Bayer Chemie. Dessa är lösta i flyktiga lösningsmedel. DD-lackerna är mycket slitstarka och används främst till golv. På grund av de starka lösningsmedlen är DD-lackerna inte längre vanliga i handeln.

Kvistlack
Kvisrtack används för att försegla kvistar i nytt trävirke, så att färgen inte ska lösas upp av hartsen från kvisten. Därigenom slipper man ifrån att kvisten börjar blöda så att man får genomslag som ger bruna fläckar på väggen. Kvistlack används också på spikhuvuden och mindre järndetaljer för att undvika missfärgning och rostfläckar.

Panellack
Beteckning på läcker avsedda som skydd av panel inomhus. De är baserade på latex som bindemedel. Panellack innehåller ljusfilter och ger panelen en tvättbar, närmast osynlig utbehandling. Kan även fås pigmenterad.