Tapeter

I huvudsak kan man säga att det finns tre typer av tapeter: papperstapeter, vinyltapeter och textiltapeter. Pappers- och vinyltapeter används oftast i torra utrymmen eftersom de sällan behöver tvättas, även om vissa papperstapeter har ett ytskikt som gör att de tål lätt rengöring.

Vinyltapeterna är tvättbara och passar därför till kök, badrum och grovkök, detsamma gäller för skumtapeter som dessutom är ljuddämpande.

tapeter

Billiga Tapeter VS Grymt Dyra Tapeter
Prisema för tapeter varierar kraftigt. Du kan hitta tapeter som är så billiga att det faktiskt inte lönar sig att måla. Men det finns också mycket dyra tapeter – för det mesta handlar det då om textiltapeter. Tapeter av papper är de vanligaste och här hittar du också det största urvalet.

Ofta finns det också bårder som passar till respektive tapeter. En del tapeter kompletteras dessutom av tyger, sängöverkast, lampskärmar och annat så att du kan få en genomgående stil i inredningen.

Många tapeter består av flera lager. Ofta går det översta att riva av (spaltbara tapeter), kvar på väggen blir då ett slätt och bra underlag för nästa lager tapeter eller färg. För vinyl-, skum- och textiltapeter är det ett måste eftersom de varken går att måla eller tapetsera på.

Du kan utnyttja mönstrade tapeter även om du bara gillar enfärgade väggar. Tapeter med mönster används ofta för att skapa effekter – antingen på väggar eller på föremål. Du kan till exempel använda det på byrålådor, förvaringskartonger eller på dörrarna på ett skåp.

Här följer vidare en snabb översikt av olika typer av tapeter:

Papperstapeter
Papperstapeter är fortfarande den mest sålda typen och urvalet är stort, ofta kan du kombinera tapeter och textilier i samma färger och mönster. Pris och kvalitet hänger för det mesta samman – en billig tapet bestårm normalt bara av ett skikt, är inte färgäkta och tål inte rengöring med en fuktig trasa.

Non Woven – tapet
”Non-wowen” tillverkas av fibrer som pressas ihop med högt tryck till en textilliknande produkt. Tapeten känns nästan sammetsaktig. Ibland är den bredare än standard. Är lätt att sätta upp, kan limmas direkt på tapeten innan du placerar den på väggen.

Vinyltapet
Nya vinyltapeter ser ut som om de vore gjorda av naturmaterial. En vinyltapet kan se ut som en putsad vägg, en annan som laserat trä. På håll blir du lurad, men ”fusket” syns när du kommer nära. Flera vinyltapeter har matchande textilier. En uppenbar fördel med vinyltapeter är att de är tåliga; dessutom är de kraftiga och kan därför tapetseras på väggar som inte är helt släta och ändå se bra ut.

Textiltapeter
Textiltapetema består av viskos eller linne, och trådarna ligger mycket tätt tillsammans i långa banor. De är alltså inte vävda. Tapeterna är exklusiva och finns i många färger med diskreta mönster. Textiltapet passar bäst där slitaget är lågt.

Ekologiska tapeter
Miljömedvetande och ekologi har slagit igenom även hos tapettillverkarna. Ekologiska tapeter trycks på oblekt papper, ofta med linoljebaserade limfärger i gamla traditionella mönster. De flesta svenska tillverkare har ett brett sortiment som också innehåller textilier, färger, lasyrer och spackel – även de ekologiskt tillverkade.

Du kan läsa mer om tips tapetsering här.