Tapetsera – 5 viktiga saker att tänka på i steg för steg guide

Att tapetsera är både roligt och relativt enkelt. När väggarna är grundande är det mesta redan klart och själva tapetseringen går ganska snabbt när du väl har fått uppfarten.
I det här inlägget tänkte vi peka på 5 viktiga saker för att tapetsera hemma som ett riktigt proffs.

1. Starta på rätt sätt
Urvalet av tapeter är enormt, och med hjälp av diverse bårder och tapetmönster kan du få precis rätt stil till dina väggar. Om du väljer tapeter med färgsprakande mönster eller enfärgade spelar ingen roll, alla sätts upp på samma sätt – och det är faktiskt lätt. Var positiv, ta med dig ett gott humör och tålamod så kommer du få en bra start på ditt tapetserande.

2. Hitta en tapet som passar ditt behov
Det finns många slags tapeter och oändliga mängder mönster. Likaså skiljer sig priserna en hel del mellan typerna. Bland de dyrare hittar du superstarka vinyltapeter och tapeter med textilyta – för det mesta tillverkade av lin eller konstfiber. Billigast är vanliga papperstapeter son alla säkert känner till.

Innan du köper dina tapetrullar måste du bestämma dig för vad väggarna ska tåla och hur du vill kunna göra dem rena. När det är dags att bestämma mönster är det bra att låna med sig några tapetkataloger från affären – då går det lättare att bestämma vilka tapeter som passar bäst hemma hos dig. När tapetvalet är klart och du ska hämta dina rullar är det klokt att kontrollera att alla rullar hör till samma serie och har samma trycknummer.

Risken är annars att du får någon rulle där färgen inte stämmer. Var också noga med att läsa bruksanvisningen som hör till tapeten innan du börjar. Det är där du hittar speciella krav på uppsättningen.

3. Förarbete = Viktigt för slutresultatet
Det är sällan väggarna är så bra att du kan börja tapetsera med en gång. I regel krävs det spackling, slipning och efterbehandling med en primer för att resultatet ska bli riktigt snyggt och hållbart. I gengäld går jobbet med att sätta upp tapeterna snabbt och lätt när väggarna är väl förberedda. Förarbetet beror till stor del på vilket slags vägg du ska tapetsera. På tidigare tapetserade väggar ska lös tapet rivas ner, och om det är många lager bör allt tas bort.

Om du tänker tapetsera väggar som är målade med blank oljefärg måste de slipas och grundas, eller behandlas med mellanstrykningsfärg som fäster bra. Putsade väggar ska spacklas och behandlas med primer, och om du ska använda tjock tapet – eller om Väggen är ojämn – är det lämpligt att först sätta upp en underlagstapet. På lättbetong och spånskivor kan du sätta upp en tunn glasfiberfilt som du sedan spacklar och behandlar med primer. Om du tänker tapetsera på betong eller gips måste alla hål och skarvar spacklas och hela ytan ska förlimmas eller grundmålas.

4. Färg och smuts måste döljas först
När hela ytan är hel, ren och eventuellt förlimmad eller grundmålad ska väggen kontrolleras en sista gång. Om något barn har varit kreativt med tuschpennor eller färger finns det risk att det kan synas igenom tapeten. Därför rekommenderar vi att du behandlar ytor med färger – eller sot – med till exempel shellack eller spärrande grundfärg.

5. Satsa på bra verktyg
Bra verktyg gör att det går lättare och snabbare att få ett snyggt resultat. Eftersom det behövs en hel del verktyg kan du låna hos familj eller bekanta, men det finns numera även tapetaffärer och byggmarknader som hyr ut den utrustning du behöver.

För att lyckas bra med tapetseringen ska du sörja för god ventilation, samtidigt som rumstemperattiren bör vara ungefär 18-20 grader. Väggarna ska torka snabbt eftersom det kan bildas syra om torktiden är lång, och då kan du få gulaktiga fläckar på tapeten.

När du sedan tapetserar ska du börja vid ett fönster och fortsätta mot de mörkare delarna av rummet. Då ger inte överlappande tapetskarvar någon skugga och blir nästan osynliga.