Så preparerar du väggen inför tapetseringen

Fastän en tapet verkar mycket kraftig kan de inte täcka skadorna på en vägg. Bulor, hål kommer att synas, precis som kraftig smuts. Därför är det viktigt att du spacklar och slipar noga och får bort alla ojämnheter innan du börjar tapetsera.

Putsade väggar och områden där du har spacklat större ytor bör dessutom strykas med primer för att skapa maximalt fäste för tapeten. Dessutom måste du var mycket noga med att sopa upp eller dammsuga bort allt slipdamm och eventuellt lösa partiklar.

Bort med gamla tapeten
Om väggen redan är tapetserad kan du bli tvungen att riva ner den gamla tapeten. Men det behövs inte om det bara är ett lager tapet och om den sitter hårt fast. I så fall räcker det med att spackla hål och tapetskarvar. En putsad vägg som är tapetserad med flera lager måste göras ren ända ner till putsen.

När all tapet är borta ska alla ojämnheter spacklas, ytorna måste slipas och yäggen borstas ren. Det är också en klok åtgärd att lägga på ett lager grundfärg (primer), annars riskerar du att väggen suger fukten ur tapetklistret så att våderna inte fäster ordentligt.

Ljusa tapeter? Tänk på det här!
Om du har valt ljusa tapeter måste undertaget målas i en ljus färg. Annars finns risken att skuggor syns genom tapeten. Tapetsera antingen med en enkel underlagstapet eller komplettera med ett lager ljus latexfärg.

Jämt lager med klister!
När undertaget slätt och fint är det klart att tapetsera. Det är viktigt att lägga ett jämnt lager klister på våderna, om det är ojämnt torkar tapeten olika och då kan det uppstå bulor och veck. Tapetvåden ska ligga sammanvikt mellan fem och tio minuter för att kunna snäcka sig plant när den torkar. Lägg lim på 3-4 våder samtidigt och vik dem tre gånger.

Mät rätt!
En tapetrulle är 53 cm bred och 10,05 meter lång. Den räcker normalt till tre eller fyra våder beroende på takhöjd och mönsterpassning. Mät upp rummet och beräkna antalet rullar – ta gäma med ett par extra rullar som inte använts om du avtalar det när du köper.

Tapeter i lod!
Det viktiga är att kontrollera att våderna hamnar i lod. Speciellt den första våden, efter att du har passerat ett hörn. Tänk även på att torka bort överflödigt klister som tränger ut mellan våderna, annars blir det lätt fläckar.

Läs mer om att förbereda tapetsering
Läs mer om tapeter